Uncategorized

Soluții de finanțare cu fonduri 100% nerambursabile valabile în 2024

Motivul principal pentru eșecul unei afaceri este capitalul insuficient. Cum rezolvi acest deficit financiar? Cauți surse de finanțare externe, sau mai bine, fonduri europene, 100% nerambursabile.

Ce sunt fondurile nerambursabile?

Fondurile nerambursabile reprezintă o oportunitate valoroasă pentru antreprenori de a obține fonduri pentru susținerea sau chiar dezvoltarea afacerii fără a fi nevoie să restituie sumele primite. 

Tot ce trebuie să faci este 

  • Să respecți condițiile și criteriile de acordare a acestor fonduri
  • Să asiguri procentul de cofinanțare conform programului.

Ce sunt criteriile de eligibilitate și care sunt acestea?

Criteriile de eligibilitate reprezintă condițiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitantul pentru a accesa fondurile nerambursabile. Aceste criterii variază în funcție de programul de finanțare și de natura proiectului.

Fiecare proiect finanțat de Uniunea Europeană sau chiar la nivel național impune o serie de criterii pe care trebuie să le îndeplinești. Proiectele cu fonduri europene privesc și anumite obiective ale politicii europene, cum ar fi cele legate de sustenabilitate. De regulă, aceste criterii cuprind aspecte precum:

  1. Vârsta: Unele programe de finanțare pot avea restricții de vârstă pentru beneficiari.
  2. Domeniul de activitate: Fondurile pot fi alocate în funcție de sectorul economic sau de domeniul de interes (agricultură, tehnologie, cultură etc.).
  3. Implementarea planului de afaceri: Solicitanții trebuie să prezinte un plan de afaceri coerent și fezabil.
  4. Crearea de locuri de muncă: Proiectele pot fi evaluate și în funcție de impactul lor asupra ocupării forței de muncă.

De reținut: Pentru a beneficia de fonduri nerambursabile trebuie să îndeplinești cumulativ toate condițiile descrise în respectivul proiect. 

Ce fel de proiecte pot fi finanțate prin fonduri nerambursabile?

Poți solicita fonduri nerambursabile pentru

  1. Inovare: Fondurile pot susține proiecte inovatoare, dezvoltarea de produse sau tehnologii noi.
  2. Dezvoltare și extindere: Antreprenorii pot accesa fonduri pentru a-și dezvolta afacerea sau pentru a o extinde pe noi piețe.
  3. Agricultură și procesare: Fondurile pot sprijini investițiile în agricultură, creșterea animalelor sau procesarea produselor alimentare.
  4. IT și energie regenerabilă: Proiectele legate de tehnologie informațională sau de dezvoltarea surselor de energie regenerabilă pot beneficia de finanțare.
  5. Digitalizare: Dacă ai o firmă care nu activează în IT, și ai nevoie de fonduri pentru echipamente de lucru, software, licențe poți aplica pentru fonduri în cadrul unui proiect de fonduri nerambursabile pentru digitalizarea afacerilor etc.

Soluții de finanțare cu fonduri 100% nerambursabile valabile în 2024

Anul acesta vine cu o serie de programe de finanțare menite să sprijine majoritatea domeniilor de business. Printre cele mai importante amintim:

Start-Up Nation 2024

Este un program de finanțare a stat-up-urilor. Deocamdată nu există date concrete despre data de lansare sau despre condiții, însă știm că

  • se adresează firmelor (SRL) lansate după data de 1 ianuarie 2021
  • fondurile disponibile sunt de maxim 200.000 lei/proiect
  • cu o contribuție proprie de minim 15%
  • pentru investiții în mediul Urban și Rural

Femeia Antreprenor

Un alt program de finanțare care se întoarce cu o nouă ediție este Femeia Antreprenor. Încă nu se știe când va fi lansat, ghidul este deocamdată în dezbatere, dar știm deja că 

  • există un buget alocat de 200 Mil. lei, cu fonduri de 200.000 lei/proiect
  • contribuția proprie este de minim 5 %, dar pentru punctaj mare se recomandă un minim 15 %
  • poți aplica pentru fondurile din programul Femeia Antreprenor atât pentru investiții în mediul Urban, cât și Rural
  • pot aplica pentru fonduri doar firmele de tip SRL care au un acționariat feminin de minim 50%

Electric UP 2

Este un program care urmează să se lanseze în curând, ordonanța fiind deja publicată. Este disponibil pentru IMM-uri înființate până la data de 31 decembrie 2021, din orice domeniu.

Prin ElectricUP2 se finanțează proiecte privind instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalată între 27 kWp – 150 kWp, cu o finanțare de maxim 150.000 de euro/proiect și cofinanțare de 25% din valoarea totală a proiectului.

Poți folosi banii din fonduri nerambursabile pentru o serie de cheltuieli eligibile precum:

  • cheltuieli cu achiziția sistemelor voltaice cu putere instalată de minim 27 kWp și maxim 200 kWp
  • cheltuieli cu achiziția a cel puțin unei stații de încărcare pentru vehicule electrice și electrice hybrid plug-in
  • cheltuieli cu achiziția unui sistem alternativ de încălzire/răcire.

Programul regional Sud-Vest Oltenia

Un program regional de fonduri nerambursabile este disponibil începând cu 2 aprilie 2024 pentru IMM-urile din Regiunea Sud-Vest Oltenia, pentru investiții în mediul urban/rural din Regiunea SV Oltenia. 

Pot aplica pentru fonduri cuprinse între 200.000 și 1.500.000 euro, IMM-uri cu sediu social/punct de lucru în regiunea SUD-VEST OLTENIA și locația de implementare a proiectului în mediul urban/rural.

Atenție:

Pentru a aplica trebuie să ai un cod CAEN inclus în lista codurilor CAEN eligibile, să respecți condițiile și criteriile de eligibilitate și neapărat, să ai fondurile proprii de cofinanțare a proiectului de 25-30%.

Foarte important: Anul acesta mai sunt și alte regiuni care vor primi fonduri nerambursabile

  • SV Oltenia
  • Sud Muntenia
  • Zona Centru
  • Sud Est
  • Nord-Est
  • Nord-Vest
  • București-Ilfov.

Ce este și cum te ajută Fonduri500?

Programele menționate nu sunt singurele care se vor lansa anul acesta. Vor fi multe programe disponibile, special create pentru diferite domenii specifice, astfel încât este util să ai un consultant care să te îndrume și să te anunțe din timp când apar oportunități pe o linie de fonduri.

Sau mai bine…

Îți iei abonamentul Fonduri500 și beneficiezi de

1️⃣ Informații actualizate despre fondurile europene disponibile.

2️⃣ Analiză personalizată a eligibilității.

3️⃣ Asistență pentru pregătirea cererilor de finanțare.
4️⃣ Asistență pentru obținerea avizelor și autorizațiilor necesare. 

5️⃣ Consultanță personalizată.

Serviciul de consultanță FONDURI500 este o investiție inteligentă pentru orice companie care dorește să obțină finanțare europeană.

Obține acum finanțarea europeană potrivită de care ai nevoie pentru a-ți dezvolta afacerea! Abonează-te la serviciul de consultanță personalizată FONDURI500 oferit de consultanții MBV Consult care te ajută să obții finanțare europeană pentru proiecte de investiții sau inovare.

Autor: Viviana Popa, Consultant MBV Tax

Lasă un comentariu