Site stats

Ce costuri presupune infiintarea unei firme?

16.03.2023

     Dacă ești hotărât să îți transformi ideea de afaceri în realitate, să-ți monetizezi pasiunea și să fii propriul tău șef, atunci ai nevoie, în primul rând, de o identitate juridică. În acest articol poți afla care sunt etapele înființării unui SRL și cât costă să îți deschizi o firmă. Descoperă din rândurile de mai jos toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți începe cariera de antreprenor!

Înființare SRL: Etape și costuri

SRL-ul este una dintre cele mai populare forme juridice, cu un statut bine definit. Deschiderea SRL-ului este simplă și rapidă, ai posibilitatea să alegi din mai multe coduri CAEN, iar cota de impozitare este cuprinsă între 1% și 3% pe venit, în funcție de numărul angajaților.

Mai mult decât atât, poți solicita un sprijin nerambursabil de la stat, în limita a 10.000 de Euro și ai posibilitatea să beneficiezi de diferite reduceri de taxe, precum cea de înființare, percepută de Registrul Comerțului. Dacă ești o persoană fizică, poți deține un SRL și să contractezi împrumuturi pe firmă, să te angajezi în diferite acorduri contractuale și chiar să activezi în baza mai multor coduri CAEN. Mai jos regăsești pașii pe care trebuie să-i faci pentru a deschide firma:

Stabilește obiectul de activitate și rezervă numele firmei

În primul rând, pentru a-ți deschide un SRL este nevoie să îți stabilești obiectul de activitate, apoi să întocmești un plan de afaceri cuprinzător. Cu cât ai o imagine de ansamblu mai bine conturată în legătură cu activitatea pe care vrei să o desfășori, cu atât îți va fi mai ușor să alegi numele companiei. Mai departe, este necesar să depui o cerere la ONRC pentru verificarea disponibilității denumirii firmei pentru a-l rezerva. Acest serviciu este gratuit.

Stabilește sediul social

Apoi, trebuie să stabilești sediul social și îl treci pe numele firmei. Pentru a face acest lucru ai nevoie de un contract de închiriere/ de proprietate/ de comodat/ de utilizare. Poți alege propria locuință, un spațiu de birou sau o clădire, în funcție de afacerea ta și nevoile acesteia.

Dacă nu ai unde să găzduiești sediul social al SRL-ului, poți să apelezi la unul dintre colaboratorii noștri. În această etapă trebuie să iei în considerare costurile chiriei sau chiar achiziționării unui spațiu, motiv pentru care nu includem acest cost la calculul final. Ulterior, poți să alegi inclusiv deschiderea unui punct de lucru, dacă afacerea merge ca pe roate sau vrei să te extinzi și în alt oraș.

Stabilește codul CAEN

Codurile CAEN reprezintă activitățile pe care le poți desfășura. Conform legii, un SRL poate avea un singur cod principal, însă avantajul major al societăților este posibilitatea de a alege un număr nelimitat de coduri CAEN secundare, pe care trebuie să le menționezi în Actul Constitutiv.

Elaborează Actul Constitutiv

Următorul pas presupune redactarea Actului Constitutiv al SRL-ului, rolul său fiind acela de a reglementa obiectul activității, precum și drepturile și obligațiile asociaților și ale administratorului. Acesta poate fi autentificat de notar, de avocat sau poate fi dat sub semnătură privată și conține următoarele date:

  • datele personale ale asociaților și ale administratorului;

  • capitalul social al firmei;

  • denumirea, sediul social;

  • obiectul principal de activitate și ale obiectelor secundare (dacă există);

  • valoarea părților sociale pentru fiecare asociat;

  • participarea asociaților la pierderi și beneficii;

  • sedii secundare;

  • modalitatea de lichidare sau dizolvare a SRL-ului.

Costul eliberării Actului Constitutiv poate varia în funcție de numărul de asociați și de județul în care îți deschizi afacerea, însă putem estima un preț cuprins între 300 și 600 de Lei.

Depui capital social în contul bancar al SRL-ului

Urmează să depui un capital social de minimum 200 de Lei. Pentru a face acest lucru trebuie să deschizi un cont bancar al firmei la orice bancă îți dorești, apoi fiecare asociat să depună contribuția la bancă, împreună cu dovada rezervării numelui, Actul Constitutiv și buletinele.

Completezi o declarație pe propria răspundere și legalizezi un specimen de semnătură

În această etapă, asociații și administratorul SRL-ului trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere prin care să reiasă că îndeplinesc toate condițiile legale pentru deținerea calităților. Tariful pentru o asemenea declarație este de minimum 50 de Lei.

De asemenea, este necesar să legalizezi un specimen de semnătură în fața reprezentatului de la biroul de depunere a dosarelor de înființare firme. Costul pentru acest serviciu este de aproximativ 50 de Lei.

Depui actele la ONRC

Ultimul pas presupune depunerea actelor la ONRC. Iată lista acestora:

  • cererea de înregistrare - disponibilă pe site-ul oficial al Registrului Comerțului;

  • anexa privind înregistrarea fiscală și, după caz, Anexa privind investiția străină - formularele sunt disponibile online, pe site-ul oficial ONRC;

  • declarație-tip pe propria răspundere cu privire la îndeplinirea condițiilor de funcționare/desfășurare a activității pentru sediul social și/sau sedii secundare;

  • dovada verificării disponibilității și rezervării denumirii firmei;

  • actul constitutiv în original;

  • documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social și, dacă este cazul, înscrisul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu secundar;

  • actele de identitate ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor sau auditorilor persoane fizice;

  • declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice;

  • dovezile privind plata costului legal, cel de 7,68 de Lei.

     Odată ce ai adunat toate documentele necesare, trebuie să le pui într-un dosar cu șină și să le depui la ghișeul ONRC sau să le încarci online, pe platforma acestora. Dacă nu îți dorești să te ocupi de redactarea tuturor documentelor necesare întocmirii SRL-ului și de înregistrarea acestuia la ONRC, poți să alegi înființarea unei firme online.

     După ce toate actele îți sunt verificate, în termen de aproximativ 3-7 zile autoritățile eliberează certificatul de înmatriculare al noii firme. Ulterior, trebuie să plătești publicarea Rezoluției de înființare a societății în Monitorul Oficial. Tariful pentru publicarea actelor în Monitorul Oficial al României este de 122 de Lei per pagină.

     După cum observi, înființarea unui SRL nu este costisitoare. Poți să te ocupi personal de întregul proces de deschidere a firmei sau te poți lăsa pe mâna consultanților noștri care te ajută să economisești timp și bani, fără drumuri la notar, la Registrul Comerțului și, mai ales, fără dosarul cu șină.

     Fie că alegi înființarea unui PFA sau a unui SRL, ne poți contacta oricând pentru mai multe informații! Îți oferim consultați atât în alegerea formei juridice potrivite ideii tale de afaceri, cât și în alegerea codurilor CAEN, a sediului social sau profesional. Mai mult, te ajutăm să redactezi toate documentele necesare pentru înființarea societății, depunem dosarul la ONRC, apoi ridicăm documentele de înființare, astfel încât tu să te preocupi de alte operațiuni necesare unui business.