Site stats

Înființare SRL: Ce pași trebuie să faci pentru a-ți deschide propria firmă?

05.03.2023

     Pentru a intra în lumea afacerilor, primul pas pe care trebuie să-l faci este să îți deschizi o firmă. SRL-ul (Societatea cu răspundere limitată) este una dintre cele mai populare forme de organizare a firmelor din România, iar argumentele care susțin această alegere sunt întemeiate. SRL-ul are cerințe reduse de capital social, înființarea sa este simplă și rapidă, ai posibilitatea să optezi pentru mai multe coduri CAEN, iar cota de impozitare este cuprinsă între 1% și 3% pentru microîntreprinderile care produc venituri sub 100.000 de Euro.

     În acest ghid găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru înființarea unui SRL, de la acte necesare, la pașii pe care trebuie să-i faci pentru a-ți înființa această formă legală de companie. Parcurge acest articol și află informațiile necesare pentru înființarea SRL-ului!

Pasul 1: Alegerea și rezervarea numelui firmei

     În primul rând, este necesar să alegi denumirea societății. Numele trebuie să fie unic și să prezinte suficient de multe elemente distinctive în comparație cu numele altor SRL-uri. De asemenea, denumirea trebuie să fie reprezentativă pentru afacerea ta, să inspire profesionalism și încredere. Gândește-te că numele este un magnet pentru potențialii clienți și un punct de referință pentru consumatorii fideli, tocmai de aceea trebuie să fie memorabil, ușor de citit și să nu aibă semnificații ambigue.

     Această etapă este deosebit de importantă, deoarece toate documentele oficiale emise de firmă au inserată titulatura, de la contracte la facturi. În acest sens, pentru înființarea SRL-ului este necesar să depui o cerere tip la ONRC de verificare a disponibilității denumirii, unde să treci 3 variante distincte, în ordinea preferințelor.

     Acest formular îl poți găsi fie pe site-ul instituției, fie la sediul ONRC. Dacă îndeplinești criteriile amintite în rândurile mai sus, obții Dovada verificării disponibilității și rezervării firmei fie pe loc, fie în jur de 1-3 zile. Pentru acest serviciu nu este necesar să achiți nimic, întrucât taxa aferentă a fost scoasă.

Pasul 2: Stabilirea sediului social

     Acum că ai găsit denumirea perfectă pentru firmă, urmează să stabilești sediul social, fără de care nu poți înființa SRL-ul. Mai precis, este necesar să alegi o locație unde urmează să se desfășoare activitatea afacerii tale. Sediul social urmează să fie trecut pe toate documentele oficiale ale firmei, iar la adresa stabilită vei primi toate actele din partea autorităților statului sau altor organizații/ persoane fizice.

     Poți alege ca sediul societății să fie la tine acasă, într-un alt spațiu închiriat sau cumpărat de tine, la sediul unui avocat sau la unul dintre colaboratorii MBV Consult. În cazul în care sediul social stabilit nu este proprietatea ta, atunci este necesar să închei un contract de închiriere, de comodat sau de asistență juridică. De asemenea, dacă alegi ca sediul social să fie într-un apartament, ai nevoie de avizul asociației de proprietari și acordul vecinilor direct afectați (din fața ușii tale și a celor din rând cu apartamentul tău).

Pasul 3: Alegerea codului CAEN

     Următorul pas este să alegi codul CAEN pe care îți desfășori activitatea.Conform prevederilor legale, nu ai un număr limită privind adăugarea codurilor CAEN, ceea ce înseamnă că poți desfășura mai multe activități economice în cadrul firmei. Condiția principală este ca fiecare cod CAEN eferent activității să figureze pe certificatul de înregistrare.

     Deoarece există posibilitatea să nu găsești o potrivire exactă, identifică acel cod care descrie cel mai bine activitatea pe care o desfășori. CAEN cuprinde 21 de secțiuni, împărțite în 272 de grupe, cu 615 clase. În secțiuni poți găsi diferite domenii de activitate, iar tu îl poți alege pe cel care se încadrează activității vizate de către tine.

Pasul 4: Stabilirea numărului de asociați

     În cazul în care nu ai niciun asociat, atunci deții toate părțile sociale și ai toată puterea de decizie în firmă. Conform cadrului legal, ești numit asociat unic și ai următoarele drepturi și obligați

  • să aprobi situația financiară anuală a SRL-ului;

  • să stabilești modalitatea de repartizare a profitului unic;

  • să controlezi exercițiul financiar al SRL-ului;

  • să desemnezi administratorul sau să îl revoci.

     Dacă intenționezi să ai unul sau mai mulți asociați, este necesar să stabiliți de comun acord ce cotă din societate va deține fiecare. Este important să știi că poți avea până la 50 de asociați, iar fiecare va trebui să aducă minimum 1 Leu la capitalul social.

     De asemenea, trebuie să stabilești cine va reprezenta SRL-ul în relație cu terții (bănci, furnizori, clienți, instanțe etc.), adică cine deține funcția de administrator.

Pasul 5: Stabilirea capitalului social

     Apoi, este necesar să stabilești patrimoniul inițial al SRL-ului. Capitalul social al unui SRL este de minimum 200 de Lei, împărțit în părți sociale egale între asociații firmei. Valoarea nominală a părților sociale nu poate fi mai mică de 10 Lei și pot fi transmise în mod liber între asociați.

     Depunerea banilor se poate realiza la orice bancă, însă contul bancar al firmei trebuie să fie deschis în baza rezervării de denumire a SRL-ului. Cu alte cuvinte, poți folosi decizia eliberată de ONRC pentru a deschide un cont bancar în valută sau Lei pe care să îl folosești exclusiv pentru firmă.

Pasul 6: Întocmirea Actului constitutiv

     Actul constitutiv este cel mai important document din lista actelor necesare pentru înființarea unui SRL. Acesta cuprinde toate datele de identificare ale asociaților, funcția acestora în cadrul firmei și informații referitoare la sediul social. Mai mult, documentul definește relațiile dintre asociați, administratori sau cenzori și trasează liniile directoare și procedurile de urmat în diferite situații.

Acest act se încheie sub semnătură privată și trebuie să conțină următoarele date:

  • datele de identificare ale asociaților: nume, prenume, CNP, locul și data nașterii, domiciliul și cetățenia;

  • sediile secundare, în cazul în care le înființezi odată cu deschiderea SRL-ului;

  • date referitoare la capitalul social al firmei;

  • partea fiecărui asociat la beneficii și pierderi;

  • durata societății, procedurile și situațiile în care SRL-ul este dizolvat sau lichidat.

     Poți găsi modele de acte constitutive pe site-ul oficial al ONRC. De asemenea, asociații și administratorul trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere că îndeplinesc cerințele legale pentru a ocupa aceste funcții. Declarațiile pot fi date fie sub semnătură privată, în fața unui notar public sau a unui avocat.

     Tot acum trebuie să pregătești și un specimen de semnătură, adică semnătura pe care o vei folosi în toate actele SRL-ului. Aceasta se stabilește în fața reprezentatului de la biroul de depunere a dosarului de înființare a firmei.

Pasul 7: Depunerea dosarului la ONRC

     Ultimul pas este aduni toate actele necesare și să le pui într-un dosar cu șină sau să le încarci digital, pe site-ul instituției ONRC. Dacă alegi să mergi la sediul ONRC, atunci este important ca actele să aibă o anumită ordine în dosar, și anume:

  • cererea de înregistrare;

  • anexa 1 privind înregistrarea fiscală;

  • declaraţie-tip pe propria răspundere cu privire la îndeplinirea condițiilor de funcționare/desfășurare a activității pentru sediul social și/sau sedii secundare sau, după caz, la terți;

  • specimenul de semnătură;

  • dovada rezervării denumirii firmei;

  • actul constitutiv;

  • dovada sediului;

  • declarațiile pe proprie răspundere ale asociaților și administratorului;

  • specimenul de semnătură

  • copie după cărțile de identitate ale asociaților și administratorului.


     La final, este necesar să achiți nota de calcul pentru înființarea SRL-ului. Aceasta este în jur de 150 de Lei. Odată ce ai parcurs toți acești pași, în curs de 3 zile primești înștiințarea de înființare a firmei. În cazul în care îți dorești ca după o perioadă să te extinzi și ai nevoie de înființarea unui punct de lucru SRL, noi te putem ajuta 100% online.

     După cum observi, procedura de înființare a unui SRL nu este dificilă, însă este consumatoare de timp. Scapă de redactarea documentelor și înregistrarea acestora la ONRC! Apelează la serviciile noastre de consultanță, iar noi îți oferim ajutor în fiecare etapă necesară deschiderii SRL-ului!