Indiferent dacă ai o firmă în mediul urban sau rural poți obține până la 250.000 lei pentru afacerea ta cu ElectricUp 2024. Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre program și cum obții până la 150.000 euro, 100% nerambursabili.
Ce este Electric UP?
ElectricUP reprezintă un program de finanțare a proiectelor de investiții pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu, a stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, precum și a sistemului alternativ de încălzire/răcire.
Care sunt obiectivele programului?
- stimularea dezvoltării sectorului energiei din surse regenerabile și creșterea eficienței energetice
- dezvoltarea infrastructurii pentru vehicule de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic
- susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și a operatorilor economici care activează în HoReCa
Cât primești prin ElectricUp?
Proiectele finanțate în 2024 pot primi maxim 150.000 de euro, dar doar cu un aport propriu de 25% din valoarea proiectului.
De exemplu: Dacă vrei să primești suma maximă de 150.000 de euro, atunci aportul propriu va fi de 50.000 de euro.
Cine poate să beneficieze de ElectricUp 2024?
Sunt eligibile IMM-urile din orice domeniu de activitate, cu excepția firmelor din agricultură, industrie alimentară, producție de tutun, vin și băuturi spirtoase. De asemenea, sunt eligibili operatorii economici care activează în HoReCa.
Cum și când aplici la ElectricUp?
În perioada 15.11.2024 orele 10:00 și până la data de 16.12.2024, orele 23:59:59, inclusiv, se pot realiza atât înscrierea solicitanților cât și depunerea proiectelor acestora, prin intermediul platformei https://granturi.imm.gov.ro .
Cum se decontează ElectricUp 2?
- Depunerea cererii de decontare, însoțită în mod obligatoriu de documente justificative
- Plata sumelor aferente dosarelor de decontare aprobate prin virament în contul de trezorerie, în limita disponibilului existent în bugetul aferent ciclului de finanțare.
Autoritatea poate deconta în avans până la 30% din valoarea contractului în condițiile stabilite prin schema de ajutor.
Ce poți să cumperi cu cei 150.000 de euro?
Cheltuielile eligibile prin programul Electric Up 2024 sunt:
- cheltuielile cu achiziția sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalată de minim 27 kWp și maxim 150 kWp
- cheltuielile cu achiziția a cel puțin unei stații de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare.
- cheltuieli cu achiziția sistemului de stocare a energiei produse, având o capacitate de stocare de minim 30% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice
- cheltuielile cu achiziția unui sistem electric alternativ de încălzire/răcire, maxim 30% din valoarea totală a cheltuielilor cu achiziția și montarea acestuia
- cheltuielile cu proiectarea, obținerea avizelor necesare, reprezentând maxim 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului
- cheltuieli de consultanță și management de proiect, de maxim 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului
- cheltuieli cu lucrările de montaj și punere în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, a sistemului de stocare a energiei produse, a stației/stațiilor de reîncărcare, a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire, reprezentând maxim 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
Ce mai trebuie să știi despre ElectricUp 2024?
Pe perioada de monitorizare trebuie
- să utilizezi și să conservi bunurile achiziționate prin program
- să menții în funcțiune sistemul de panouri fotovoltaice, sistemul de stocare a energiei electrice produse, stația de reîncărcare, precum și sistemul electric alternativ de încălzire/răcire achiziționate și instalate prin program minim 10 ani
- să permiți reprezentanților Autorității să verifice și să controleze modul în care sunt îndeplinite obiectivele proiectului, inclusiv prin vizite la fața locului
- să întocmești și să stransmiți anual, pe toată perioada de monitorizare, un raport referitor la funcționalitatea sistemului de panouri fotovoltaice, sistemului de stocare a energiei electrice produse, stației de reîncărcare, precum și a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire
Pentru a beneficia de fondurile nerambursabile disponibile prin programul Electric Up este nevoie să îndeplinești cumulativ toate condițiile descrise în program. De asemenea, dacă vrei să te asiguri că obții un punctaj avantajos, apelează la un consultant MBV care îți va calcula șansele reale de reușită, dar totodată, îți va indica și programele alternative de finanțare pentru care poți fi eligibil.