Atenție! Se caută FEMEI ANTREPRENOR! Se oferă fonduri 100% nerambursabile pentru firme deținute minim 50% de femei, atât din mediul urban, cât și rural, din orice regiune, inclusiv București. Nu știi încă ce presupune acest program și cum îți poți maximiza șansele de reușită? Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre FEMEIA ANTREPRENOR și ce trebuie să faci pentru a obține cei 200.000 lei 100%nerambursabili.
Ce este Femeia Antreprenor?
Femeia Antreprenor este un program guvernamental care își propune să stimuleze și să sprijine antreprenoriatul feminin din România. Concret, obiectivele principale ale acestei scheme de minimis sunt
- sprijinirea înființării şi dezvoltării structurilor economice private înfiinţate și conduse de către femei
- îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora
- realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială.
Pentru a oferi informații complete și corecte pentru femeile antreprenor care doresc să aplice pentru aceste fonduri, Mădălina Vlad, CEO & Founder MBV Group și Consultant Fonduri Nerambursabile, a răspuns la cele mai importante întrebări despre programul Femeia Antreprenor.
Cine poate fi Femeia Antreprenor? – Beneficiari eligibili
Mădălina Vlad: Bugetul alocat programului „Femeia Antreprenor”, pentru anul în curs, este de 200.000.000 lei, fiind estimat un număr de 1.000 de beneficiare. Cum știi dacă ești unul dintre cei 1.000 de beneficiari?
În primul rând, trebuie să fii o femeie antreprenor şi să deţii cel puţin 50% din părţile sociale/acțiuni ale firmei cu care aplici. Foarte important de reținut faptul că nu poți să aplici decât cu o singură firmă. Adică dacă ești acționar unic sau acționar majoritar în mai multe firme, nu ai voie să aplici decât cu o singură firmă.
Care sunt celelalte criterii de eligibilitate?
Mădălina Vlad: Lucrurile sunt destul de simple. Pe lângă acționariatul majoritar mai ai nevoie să te asiguri că firma ta
- nu are datorii neachitate la ANAF
- nu se află în insolvență/suspendare/radiere etc.
- nu a mai beneficiat de fonduri în altă ediție a programului Femeia Antreprenor
- este înființată anterior datei de 31 decembrie 2021
- a înregistrat profit în ultimii ani
- își desfășoară activitatea în producție, servicii, industrii creative sau alt cod CAEN eligibil, cu excepția activităților agricole, pescuit sau acvacultură.
Câți bani poți să primești prin programul “Femeia Antreprenor”?
Mădălina Vlad: Așa cum am spus mai devreme, doar 1.000 de antreprenoare vor putea beneficia de fondurile nerambursabile disponibile în această ediție. Astfel, suma maximă pe care o poți obține este de 200.000 lei.
Ce poți să cumperi cu fondurile din programul “Femeia Antreprenor”?
Mădălina Vlad: Pentru că este un aspect important, trebuie neapărat să clarificăm și care sunt cheltuielile eligibile pentru care poți primi finanțarea. Așadar, poți obține până la aproximativ 40.000 de euro 100% nerambursabili, disponibili pentru mai multe tipuri de cheltuieli cum ar fi:
- cheltuielile financiare aferente creditelor contractate pentru implementarea proiectului
- echipamente
- spații de lucru
- mijloace de transport (inclusiv mașini electrice)
- mobilier
- servicii digitalizare (website, promovare, software, semnătură electronică pentru e-Factura chiar și magazin online)
- salarii
- utilități, chirie, contabilitate
În plus, cheltuielile cu consultanța pentru obținerea fondurilor nerambursabile Femeia Antreprenor sunt incluse în cei 200.000 de lei nerambursabili! Astfel, ai până la 10.000 lei pentru servicii de consultanță și 5.000 lei pentru cursuri de dezvoltare antreprenorială.
Totodată, aș mai recomanda o atenție sporită și la cheltuielile neeligibile:
- Sistemele de minare/stocare pentru criptomonede
- Cheltuielile aferente activităților de astrologie și spiritism, inclusiv on-line, servicii personale de tipul: servicii de escortă, servicii de stabilire a întâlnirilor, videochat, servicii ale agențiilor matrimoniale, sau site-uri de matrimoniale.
- Cheltuielile privind avizele sau alte taxe (inclusiv TVA, timbru verde și accize energie electrică), ambalarea, transportul, punerea în funcțiune, montarea, manopera și instruirea personalului pentru utilizarea echipamentelor/utilajelor.
- Cheltuielile cu activele achiziționate în sistem de leasing, second-hand și cele care au constituit obiectul unei subvenționări/finanțări nerambursabile din alte surse.
Din practică, am observat că mulți antreprenori au multe cheltuieli neeligibile și astfel pierd finanțarea.
Când poți să aplici pentru programul “Femeia Antreprenor”?
Mădălina Vlad: Fondurile se pot accesa deja, perioada pentru transmiterea cererilor de finanțare a început de marți, 30 iulie 2024.
Mare atenție, perioada de înscriere este de numai 45 de zile lucrătoare, începând cu ora 10:00 a primei zile și până la ora 20:00 a ultimei zile. Este adevărat, Guvernul ia în calcul prelungirea termenului limită, dar doar în funcție de disponibilitatea fondurilor.
Dacă o femeie antreprenor vrea să aplice pentru acest program, cum poate să depună cererea?
Mădălina Vlad: Dacă vrei să aplici trebuie să știi că cererile de finanțare se transmit exclusiv online, prin intermediul platformei informatice dedicate, disponibilă la adresa: https://minimis.imm.gov.ro/.
Desigur, aceasta este varianta în care vrei să te ocupi singur de această procedură. Totuși, recomand să se apeleze la un specialist care mai întâi să analizeze șansele de reușită.
Ce mai trebuie să știi pentru a-ți maximiza șansele de reușită?
Mădălina Vlad: Spre deosebire de alte programe, Femeia Antreprenor alocă fondurile nu în baza principiului “primul venit, primul servit”, ci în ordinea descrescătoare a punctajului obținut. Iată ce trebuie să știi ca să-ți crești punctajul, și astfel, șansele de reușită:
- Un aport mai mare, înseamnă punctaj suplimentar: un aport de minim 30% înseamnă 20 de puncte din cele 100 de puncte (punctaj maxim care îți garantează finanțarea) Atenție: Ai nevoie de un aport de minim 10%, dar cu un aport de 30% îți garantezi aprobarea proiectului!
- Dacă îndeplinești rolul de asociat majoritar de mai mult de 2 ani, atunci ai 20 de puncte.
- Dacă ai înregistrat profit în anii 2022 și 2023 ai încă 20 puncte.
- Alte 10 puncte ți le poți garanta dacă reușești să menții locurile de muncă minim 24 de luni.
Cam asta este în mare ce presupune programul, așa că dacă vrei să fii și tu femeia antreprenor, trebuie doar să apelezi la un consultant pentru a-ți analiza eligibilitatea și pentru a te ajuta să-ți mărești punctajul, iar în acest sens, Mădălina Vlad și echipa ei de consultanți din cadrul MBV Consult sunt la numai un click distanță.