SRL sau PFA? Ce alegi în 2025? Depinde de domeniul de activitate, de veniturile pe care le vei obține, dar și de alte aspecte. Află din acest articol ce este mai avantajos în 2025 pentru afacerea ta.
Scurt reminder despre diferențele principale între SRL și PFA
SRL
- răspundere limitată la capitalul social
- potrivit pentru afaceri cu perspective mari de creștere
- poți angaja ușor personal
- posibilități de accesare fonduri nerambursabile
- poți avea un număr nelimitat de coduri CAEN, pentru care nu ai nevoie de certificări (cu câteva excepții și restricții)
- sistem de taxare avantajos (1 sau 3 % din venit pentru micro, respectiv 16% pentru plătitorii de impozit pe profit)
- dar totodată multe declarații de depus, inclusiv SAF-T
- costuri mai mari de înființare și administrare
- obligativitatea unui contabil.
PFA
- potrivit pentru afaceri mici, profesii liberale sau activități independente
- costuri inițiale mai mici și procedură de înființare rapidă
- contabilitate simplificată, fără obligativitatea de a avea un contabil (exceptând situația în care devii plătitor de TVA sau ai angajați)
- taxele sunt mai ușor de calculat, dar pot fi mai mari (10% impozit pe venit, CASS indiferent de venituri, CAS)
- ai de depus doar declarația unică (exceptând situația în care devii plătitor de TVA sau ai angajați)
- nu trebuie să depui SAF-T și nici situații financiare anuale
- dar ai răspundere nelimitată (răspunzi cu bunurile personale)
- ai limitări cu privire la codurile CAEN și la numărul de angajați
- ai nevoie de certificări pentru a desfășura activitate ca PFA
- și nu există posibilități de accesare fonduri nerambursabile
SRL sau PFA?Ce să alegi pentru afacerea ta în 2025?
Ca să răspundem la această întrebare propun să ne uităm puțin la ce s-a schimbat anul acesta:
Plafonul pentru microîntreprinderi
Până acum forma cea mai atractivă pentru o afacere nouă ar fi fost garantat SRL micro. Plafonul era de 500.000 de euro pentru cota de 3% impozit pe venit. Mai mult, dacă obțineai venituri până la 60.000 de euro puteai plăti doar 1% (exceptând anumite domenii precum HoReCa, IT, stomatologie).
De la 1 ianuarie 2025 datele s-au schimbat radical, și acest lucru afectează nu doar firmele nou înființate, ci și firme vechi. Plafonul cifrei de afaceri pentru încadrarea la micro a scăzut dramatic de la 500.000 de euro la 250.000 de euro. Mai exact, o firmă care la 31 decembrie avea 250.000 de euro trece acum la impozit pe profit.
În plus, de la 1 ianuarie 2026 va fi un nou plafon maxim de numai 100.000 de euro. Adică firmele care rămân micro anul acesta, și cele care se vor înființa, trebuie să aibă grijă să nu depășească plafonul de 100.000 de euro la 31 decembrie 2025.
Contribuții sociale
De la 1 ianuarie 2025 salariul minim pe economie a fost majorat la 4.050 de lei. Asta înseamnă că și contribuțiile CAS și CASS au crescut, deci și plafoanele pentru
- dividendele repartizate de SRL
- și taxele plătite de PFA-uri.
Digitalizarea relației fiscale
e-Factura
Dacă până acum doar firmele aveau obligația transmiterii facturilor în sistemul e-Factura, de la 1 ianuarie 2025 toate afacerile (indiferent că ai SRL sau PFA) au obligația de a transmite facturile emise în e-Factura și totodată de a descărca facturile primite. Obligativitatea transmiterii în e-Factura este atât în relația B2B, cât și în relația B2C.
SAF-T
De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2025 a apărut o nouă obligație pentru firme și anume raportarea SAF-T. Această obligație presupune transmiterea declarației 406 la ANAF trimestrial (de către firmele neplătitoare de TVA) sau lunar de către cele plătitoare de TVA.
Atenție: PFA-urile nu transmit SAF-T!
Așadar, SRL sau PFA în 2025?
Cum să alegi forma potrivită pentru afacerea ta? Simplu, decizia depinde de natura afacerii și de planurile tale de dezvoltare. Prin urmare:
- Alege SRL dacă vrei să îți extinzi afacerea rapid, vrei să accesezi credite sau fonduri nerambursabile, ori dacă vrei să angajezi personal. De asemenea, dacă vrei să îți separi clar patrimoniul personal de cel al afacerii, SRL-ul este potrivit.
- Alege PFA dacă activezi într-o profesie liberală, preferi o structură simplă, cu costuri de administrare minime sau vrei să scapi de stresul declarațiilor fiscale specifice firmelor.
Alegerea între SRL și PFA în 2025 depinde în mare parte de obiectivele tale pe termen lung și de specificul activității tale. Dacă nu ești sigur ce să alegi, la MBV găsești un specialist contabil sau juridic care să te ajute să iei o decizie bine informată.
Tu ce variantă alegi? Spune-ne în comentarii sau contactează-ne pentru mai multe informații!