Fonduri nerambursabile

StartUp Nation 2024: Oportunități și Provocări pentru Antreprenori

Ediția StartUp Nation 2024 vine cu ceva noutăți față de edițiile trecute, așa că poate fi văzut ca o oportunitate și provocare deopotrivă pentru antreprenori. Despre oportunitățile pe care acest program le aduce pentru antreprenorii din România, procedura de implementare și grila de punctaj propuse de Ministerul Economiei, dar și ce alte aspecte trebuie să ia în considerare cei care vizează această finanțare, am discutat cu Mădălina Vlad, CEO MBV Grup, Expert Contabil și Consultant Fonduri Nerambursabile..

StartUp Nation în cifre

Ce înseamnă pe scurt StartUp Nation în cifre?

Mădălina Vlad: Bugetul total al programului este de aproximativ 450 milioane EUR, din care 80% provin din fonduri europene și 20% din bugetul de stat, pe care Guvernul îi va aloca astfel:

  • 300 de milioane de euro, pentru  tinerii sub 30 de ani
  • și 150 de milioane de euro, pentru cei cu vârste între 30 şi 35 de ani, precum și pentru unele categorii de persoane care au peste 35 de ani, cum ar fi șomerii, deținuții eliberați, persoanele cu dizabilități și persoanele de etnie romă.

În plus, finanțările obținute prin acest program pot fi de maxim 250.000 lei/IMM, ceea ce înseamnă maxim 5.250 de întreprinderi beneficiare, care ar putea angaja 10.500 de şomeri. 

StartUp Nation – mod de desfășurare

Cum se va desfășura StartUp Nation, ediția 2024?

Mădălina Vlad: O noutate față de edițiile anterioare este aceea că programul se desfășoară în trei etape distincte:

  1. Prima etapă o reprezintă selecția formatorilor. Formatorii de cursuri de pregătire antreprenorială, adică firmele acreditate care oferă aceste cursuri, se pot înscrie în platformă, în perioada 19 septembrie 2024, ora 10.00 – 30 septembrie 2024, ora 20.00. Ulterior, se va face o selecție a acestora, din care tinerii vor putea alege pentru a se înscrie ulterior la cursurile de 40 de ore.
  2. A doua etapă o reprezintă efectuarea cursurilor de pregătire. Persoanele fizice care îndeplinesc condițiile de eligibilitate se vor putea înscrie pentru a participa la cursuri de pregătire antreprenorială.
  3. A treia etapă, și cea finală, premergătoare procedurii de acordare a finanțării, este dată de înființarea firmelor. Absolvenții certificați ai cursurilor pot înființa firme și pot solicita finanțare de până la 250.000 lei per firmă.

Cum aplici pentru StartUp Nation 2024?

Mădălina Vlad: Față de anii trecuți lucrurile s-au schimbat, așa că pentru a putea aplica trebuie să:

  • urmezi un curs pentru Competențe Antreprenoriale (furnizorul trebuie să fie dintre cei înscriși în platformă)
  • să îți faci un plan de afaceri (la finalul cursului)
  • să îți deschizi o firmă, cu un cod CAEN eligibil în cadrul Programului 
  • ulterior, trebuie să creezi 2 locuri noi de muncă după aprobarea Proiectului Start Up Nation

De reținut!

NU poți aplica pentru fondurile nerambursabile disponibile prin StartUp Nation 2024 decât cu o singură firmă!

În plus, proiectul-pilot de procedură StartUp Nation 2024 menționează că absolvenții modulelor de formare antreprenorială din a doua etapă vor putea solicita finanțare prin intermediul societăților nou-înființate în urma participării la curs. 

Mai mult, un viitor antreprenor eligibil în program poate să-și facă firma împreună cu un asociat minoritar cu experiență și să primească finanțare. Aici proiectul de procedură prevede că absolventul de curs StartUp Nation 2024 va trebui să aibă calitatea de reprezentant legal, acționar unic/acționar majoritar și administrator al afacerii nou înființate și sprijinite prin proiect. De asemenea, el reprezintă societatea, are rol executiv în întreprindere, fiind efectiv cel care asigură gestiunea afacerii, este responsabil de patrimoniul întreprinderii înființate, are responsabilitatea de a garanta întru totul desfășurarea legală a activității economice și realizarea obiectelor de activitate.

Cine poate să beneficieze de StartUp Nation 2024?

Mădălina Vlad: În primul rând, vorbim EXCLUSIV despre tineri, cei sub 35 de ani, care pot să aplice și să primească finanțarea de până la 50.000 de euro. 

Ce informații mai sunt relevante despre StartUp Nation 2024?

Mădălina Vlad: Prin proiectul pilot s-a propus o grilă de punctaj care favorizează proiectele cu cofinanțare proprie de cel puțin 20% din investiție. Așadar, deși aportul propriu minim este de 10% din valoarea investiției, recomand un aport de 20-30% pentru șanse reale. 

Atenție: Este importantă această grilă deoarece prin program se vor finanța planurile de afaceri (care vor fi depuse prin formulare online) în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute. 

În plus, proiectul pilot de procedură prevede o listă de tipuri de cheltuieli eligibile din ajutorul nerambursabil. Un alt element de noutate este faptul că TVA va fi considerată cheltuială eligibilă în program. Sistemele de minare/stocare pentru criptomonede NU se finanțează. 

Ce mai poți să acoperi din acești bani?

  • maxim 10.000 lei pentru consultanță în accesarea fondurilor 
  • echipamente tehnologice, cu excepția jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale
  • achiziționarea de spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț
  • mijloace de transport, autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, remorci și semiremorci, platforme, izoterme și frigorifice, doc plutitor, șalupe maritime pentru călători, ambarcațiuni de agrement, aparate de zbor, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială, cu excepția tuturor vehiculelor simbol G, conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificările și completările ulterioare
  • achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și materiale, conform grupei nr. 3 din HG 2139/2004;
  • salariile, utilitățile (energie electrică, apă, gaze, salubritate, abonament telefon și internet)
  • serviciile de contabilitate 
  • cheltuielile aferente chiriilor pentru spații de lucru, spații de producție sau spații pentru prestări servicii și comerț
  • pachet digitalizare 
  • cursuri de dezvoltare a abilităților antreprenoriale desfășurate în România sau în altă țară membră a Uniunii Europene – pentru asociatul/ acționarul/ administratorul/ angajații societății aplicante, în valoare eligibilă de maximum 5.000 lei/persoană

Concluzie pentru tinerii care vor să aplice la StartUp Nation 2024

Mădălina Vlad: Startup Nation 2024 oferă oportunități semnificative pentru antreprenorii români, dar și provocări pe măsură. Este esențial ca viitorii antreprenori să fie bine informați și pregătiți pentru a naviga prin procedurile complexe ale programului. Pentru a beneficia de cei 50.000 de euro rămâi alături de noi pentru noi informații și desigur, pentru ajutor specializat în accesarea fondurilor.

Lasă un comentariu