O afacere de succes are nevoie de fonduri suficiente pentru a crește, însă problemele de cashflow sunt frecvente, mai ales în cazul firmelor de tip startup. Aici intervine nevoia de finanțare externă (cu venituri din afara activității firmei), așa că astăzi vom vorbi fix despre asta. Iată un top 3 surse de finanțare pentru afacerea ta, plus o surpriză.
Ce presupune finanțarea unei afaceri?
Finanțarea unei afaceri reprezintă procesul de asigurare a fondurilor necesare pentru desfășurarea activității firmei. În practică există câteva opțiuni de finanțare din care un antreprenor poate să aleagă, sau poate să folosească mai multe surse dintre acestea.
Top 3 surse de finanțare pentru afacerea ta
Este ideal ca în afaceri să te poți autofinanța. Ce înseamnă asta? Presupune ca firma ta să producă suficiente venituri încât să nu ai pobleme de cashflow și să nu rămâi fără lichidități pentru plata la ANAF sau pentru plăți către angajați/furnizori.
Ce faci când nu te poți susține singur din veniturile firmei? Apelezi la surse de finanțare. Iată care sunt în principiu opțiunile pe care le ai, după care vom face și un top 3 cele mai bune (și nu uităm de surpriză):
- Autofinanțarea
- Împrumuturi bancare
- Investitori privați (business angels/angel investors)
- Finanțare de la familie și prieteni
- Crowdfunding
- Capital de risc (venture capital)
- Finanțare guvernamentală sau subvenții
- Fonduri nerambursabile (europene)
Acum să vedem, care sunt cele 3 surse de finanțare de top pe care le poți folosi pentru afacerea ta.
Banii tăi
Indiferent că vorbim despre banii personali (ca persoană fizică) cu care îți poți împrumuta firma, sau banii firmei, aceștia sunt banii cei mai rapizi care îți pot salva afacerea din impas. Ce ai de făcut? Dacă firma are probleme de lichidități atunci tu poți veni cu bani de acasă, și îi poți împrumuta cu o dobândă infimă și pe termen lung. Astfel, firma nu se îndatorează semnificativ.
Efortul neplătit al echipei – angajații
Da, știu, nu sunt bani (cel puțin nu în forma pură). Dar dacă sunt stimulați, angajații pot da un randament mai mare care să ajute firma să își majoreze veniturile, și astfel, să se autofinanțeze. Cum faci asta? Le oferi diferite stimulente care să îi convingă că firma ta este mediul propice pentru dezvoltarea lor. În acest sens ai diferite facilități fiscale pentru angajați.
Al treilea, dar nu neapărat cel din urmă – banii altora
Deși cu o anumită povară fiscală în anumite situații (cum este dobânda în cazul creditelor), sunt situații în care trebuie să apelezi la banii altora pentru a-ți susține și chiar dezvolta afacerea. Iată ce soluții ai la îndemână:
- poți obține finanțare de la familie și prieteni – dar atenție, sumele sunt mici și pot fi insuficiente pentru susținerea pe termen lung
- poți face un împrumut bancar
- poți să atragi Investitori privați (business angels/angel investors)
- te poți interesa dacă există anumite programe guvernamentale prin care poți obține granturi de capital de lucru sau subvenții
- poți apela la platformele de crowdfunding
- sau la fonduri nerambursabile
Fiecare sursă de finanțare are avantaje/dezavantaje și considerații specifice, așa că este important să analizezi cu atenție toate opțiunile și să alegi sursele de finanțare potrivite pentru nevoile și stadiul afacerii tale, precum și în funcție de obiectivele pe care le ai.
Și, cum am promis, urmează bonusul!
Așa cum am menționat mai devreme,
- banii de la familie și prieteni, precum și banii tăi personali, pot fi un capital insuficient pentru afacere
- creditele bancare aduc cu ele o povară financiară mare prin prisma dobânzilor
- capitalul primit de la investitori duce la pierderea unei părți semnificative din afacere (în schimbul banilor)
- iar efortul neplătit al echipei este potrivit mai degrabă pentru susținerea afacerii și nu neapărat pentru dezvoltarea ei.
Cum faci să crești fără să te îndatorezi? Cu fonduri 100% nerambursabile.
Nu știi ce soluții de finanțare cu fonduri 100% nerambursabile valabile în 2025 sunt potrivite pentru afacerea ta?
Poți obține finanțarea potrivită de care ai nevoie pentru a-ți dezvolta afacerea! Ce trebuie să faci pentru asta? Abonează-te la serviciul de consultanță personalizată FONDURI500 care te ajută să obții finanțare europeană pentru proiecte de investiții sau inovare.
Ce înseamnă Fonduri500 pentru tine?
Un cost minim anual care, se recuperează integral din contractul aferent de consultanță pentru proiectul de fonduri nerambursabile semnat ulterior.
Ce îți oferă Fonduri500?
În urma achiziționării pachetului de consultanță, compania ta va beneficia de o serie de servicii personalizate și de suport specializat în procesul de accesare a fondurilor europene. Iată cum funcționează procesul de după cumpărare:
- Intrarea în baza de date: După ce ai achiziționat pachetul de consultanță, compania ta va fi înregistrată în baza de date a MBV Consult, pentru a ține evidența tuturor serviciilor oferite și a programelor de finanțare disponibile.
- Realizarea profilului personalizat al afacerii tale:Unul dintre consultanții MBV va lua legătura cu tine pentru a realiza un profil personalizat al afacerii tale, astfel încât să poată identifica cele mai potrivite programe de finanțare și soluții adaptate nevoilor tale.
- Configurarea contului de client: După realizarea profilului personalizat, este configurat contul de client al companiei tale, astfel încât să poți accesa toate informațiile relevante pentru tine și să primești notificări în timp real despre programele de finanțare disponibile.
- Contactarea ta de fiecare dată când compania ta este eligibilă pentru un program de finanțare: Prin intermediul contului de client, vei fi informat de fiecare dată când compania ta este eligibilă pentru un program de finanțare, astfel încât să poți depune dosarele de finanțare în timp util și să beneficiezi de toate oportunitățile de finanțare disponibile.
Pachetul de consultanță oferit de MBV Consult este soluția ideală pentru companiile care doresc să acceseze fondurile europene, dar nu au timp sau resurse să urmărească și să analizeze toate programele și fondurile disponibile. Ai servicii personalizate și suport specializat, și totodată economisești timp și bani și ești la curent cu toate noutățile și modificările legislative privind fondurile europene.
În plus, este o investiție recuperabilă 100%!